Győri Atlétikai Club Győr város Magyar Antidopping csoport

A győri súlyemelő sport 1974-ben indult Pirk János edző és Karácsony Ádám szakosztályvezető munkájának eredményeként a Rába Vasas ETO égisze alatt. 1986-ban aztán a Rába ETO átalakítása során megvált több sportágától és a súlyemelés támogatója a REKARD Mezőgépgyár lett, amely ma már Rekard Hajtástechnika Kft név alatt szponzorálja városunkban ezt a kiváló olimpiai sportágat.

Pirk János testnevelő kezdeti csapatából nőtt ki Karczag Tibor, aki már tatabányai színekben a Barcelonai Olimpia 6. helyezettje lett, de Pirk tanítványa a mai magyar súlyemelés 3x-os olimpikonja Nagy Péter is, aki Győrben ismerkedett meg a sportággal, de már szegedi színekben versenyzett Pekingben 2008-ba, majd Londonba 2012-ben és 2016-ban Rioban. Pirk mellett edzősködött a győri súlyemelésben Ferenczi László, majd a Miskolcról ideszármazott Soltész László. Soltész a 80’-as évek második felében épített fel egy UP bajnokcsapatot városunkban, mely az ország több prominens egyesületét utasította maga mögé több alkalommal is.

E bajnokcsapat egykori tagja – Kaiser János – vette át a vezetőedzői pozíciót a 90’-es éven elején-közepén, amikor a gazdasági válság és nagy munkanélküliség idején a Rekard Gyár szponzorációja is akadozni kezdett. Soltész a gönyűi iskola testnevelőjeként dolgozott tovább és próbálkozott némi utánpótlás-toborzással az iskolában. A sportág győri életben tartása volt a cél a következő 15 évben Karácsony – Kaiser párosnak. Közben az egyesület ismét kinevelt egy olimpiára kijutási eséllyel rendelkező fiatalt Soóky Gergely személyében, aki a korábbi bajnokcsapat egyik tagjának, Soóky Zoltánnak a fia. Gergely 2016-ban U23-as Európa-bajnok lett, ám rá egy évére befejezte munkáját és a civil pálya felé lépett.

A Rába ETO, Győri Rekard SE edzőterme a 90’-es években életveszélyessé vált, de csak 2011-ben tudtak kiköltözni a sportolók egy adyvárosi panelépület 50 m2-ére, ami szintén korlátozta a sportág fejlődését a szűk hely miatt. Aztán 2017-ben a Rekard Hajtástechnika Kft-nek és a városvezetésnek köszönhetően tárgyalások kezdődtek, melynek eredményeként 2018 elején a Győri REKARD SE beolvadt és szakosztályként a Győri Atlétikai Club tagjává válva folytatja utánpótlás-nevelő munkáját.

Sportolóink ma már egy korszerű létesítményben, modern körülmények közt végezhetik edzéseiket.

Partnerek

A Győri Atlétikai Club kiemelt partnerei és főbb támogatói.